Tőkevadászat

2018.01.17

Adódik az egyszeri kereskedő fejében a kérdés: hogyan is tudnék plusz tőkéhez jutni? Elöljáróban annyit azért elmondhatok, hogy csodák igazán nincsenek. :)


Tapasztalataim és elit traderekkel való beszélgetések alapján az alábbi lehetőségek vannak:

  • jól fizető főállás esetén pár év fegyelmezett megtakarítással,

  • családi és baráti támogatással,

  • számlakezelés gazdag embereknek és/vagy intézeteknek - azaz befektetőknek,


Az első lehetőségre nyílván senki nem volt kíváncsi, abban nincsen semmi trükk, habár a legnyugisabb módja a haladásnak, ugyanakkor a leglassabb is lehet.


A családtól és barátoktól összeszedett "támogatások" viszont már egy érdekesebb pont szerintem. Ha olyan szerencsés helyzetben van az ember, hogy ennyire támogató háttérrel rendelkezik, akkor mindenképpen egy jó megoldás lehet. Csak többéves kereskedési gyakorlattal és stabil portfólióval ajánlatos egy ilyet elvállalni és szerintem kifejezetten fontos, hogy a felek közötti megállapodás papírra legyen vetve. Kivéve persze, ha ajándékba adják ezzel támogatva az ember boldogulását.

Az előnye, hogy nem egy uzsorásnak vagy banknak tartozunk hitellel, így várhatóan nem viszi el az embert egy Volga, vagy rúgja rá az ajtót egy öltönybe öltözött behajtó. 

A legnagyobb hátránya szerintem, hogy kis pénz elég nagy kuszaságot tud okozni családtagok, barátok között... Könnyedén... ;) Arról nem is beszélve, hogy mennyi felesleges plusz pszichológiai nyomást tehet az emberre családtag vagy barát pénze...

Egy szép portfólióval - profit, drawdown és egyéb statisztikák is a helyén vannak -, van lehetősége az embernek arra, hogy befektetőknek kezeljen pénzt.

Az egyik legegyszerűbb módja ennek, hogy a bróker által hitelesített portfóliójával felkeresi az ember a befektetőket vagy felkeres olyan szervezeteket, akik elősegítik a tőkéhezjutást úgy, mint az Axiselect, Darwinex (forexhez) és a Fundseeder (szinte minden piachoz).

A tapasztalatom az az, hogy ezek a szervezetek nagyon mélyen, speciális algoritmusokkal vizsgálják a kereskedőt és a portfóliót a kötések alapján, így tényleg igazán jó kereskedőként lehet csak bekerülni. Másfelől viszont nagypályásokról van szó, bőséges tőkével, így millió dolláros számlát is rábízhatnak az emberre.

A magánbefektetőknek való pénz/számlakezelés egy egészen más téma. Magyarországon egy egészen extrémen szabályozott dolog, ami érhető is az elmúlt években történt visszaélések miatt. Mindenesetre megoldható az, hogy megfelelő körülmények között, megfelelő megegyezések keretében megajándékozzuk a kedves, frissen szerzett gazdag ismerősünket a tőzsdei tudásunkkal, amiért ő nagyon hálás lesz - várhatóan. :)

Jellemzően high-water mark jutalmazási rendszert alkalmaznak ezekben az esetekben, és minden "friss" profit 20-40%-át tehetjük zsebre jutalékként - ez is megállapodás kérdése csak.


Az viszont teljesen bizonyos, hogy sokkal könnyebb tőkéhez jutni, mint egy megfelelő kereskedési rendszert megtanulni, működtetni és szép, kiegyensúlyzott portfóliót felépíteni.


-Simon Goldman-


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el