Mennyi az annyi?

2018.01.15

Amikor a kereskedő tanonc ráérez a kereskedés ízére és megszületik az elhatározás a fejében, hogy szeretne ebből megélni, akkor adódik a következő kérdése: mekkora tőke kell a tőzsdei kereskedésből megéléshez?

Erre egy egyszerű választ várnak, egy szimpla összeget, amit ha összeszednek, akkor kezdődik a gazdagság, a nagybetűs karrier, soha vissza sem kell nézni, mert a piac úgy adja a pénzt, mint egy ATM.

Amennyiben szerencséjük van, akkor ezt a kérdést egy tapasztalt tradernek teszik fel, aki ilyenkor a következőt kérdéseket teszi fel - a teljesség igénye nélkül:

  • Mennyi pénzre van szükséged évente, hogy fedezd a kiadásaidat?

  • Hogy teljesített a portfóliód az elmúlt 2-3 évben? Statisztikáid milyenek?

  • Mik az elképzeléseid a tőketartalékot illetően?

  • Milyen tőkegyarapodási ütemet képzelsz el?


A fentiekből látható, hogy ez az egyszerű kérdés nem egy egyváltozós egyenlet, de hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy Steven - a már tapasztalt, évek óta stabilan termelő portfólióval rendelkező kereskedőnk - egy szerény ember, ezért évente 18.000 dollárból kényelmesen meg tud élni, amiből még esetleg év végéig egy kicsit félre is tesz. A portfóliója stabilan teljesít, inkább konzervatív kockázatvállaló, a drawdownjai nem túl dúrvák és az elmúlt 3 évben 28%, 36%, 31%- profitot hoztak. Egy évi átlagos 30%-os profittal számolva Stevennek legalább 60.000 dollár kereskedési tőkével kell rendelkeznie, hogy meg tudjon élni. Mi a baj ezzel a számmal? Az, hogy ezzel a kereskedési tőkéje még nem gyarapodott, tőketartalékot nem képzett amik nélkül a saját üzletét veszélyezteti.


Nyilván egy üzlet beindításakor lehetnek átmeneti időszakok és idő kell ahhoz, hogy bizonyos arányok, tartalékkeretek mértéke beálljon, de a fenti eszmefuttatásból jól látható, hogy sokkal közelebb van a 100.000 dollárhoz az optimális kereskedési tőke mérete Steven esetében, mint a 60.000-hez.

Azt említettem már, hogy nem árt, ha van legalább egy évre való, kizárólag a megélhetéshez szükséges megtakarítása az embernek, hogy a "cash-flow"-t a helyén tudja tartani és csökkentse az üzlet változékonysága miatti kitettséget?

.

Sok munka és sok tanulás ez az egész, de idővel meghálálja az áldozatokat. ;)


- Simon Goldman-


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el