Harc a szabadságért - második rész

2018.01.29

Azok közül a traderek közül akikkel eddig beszélgetni volt lehetőségem csak igen kevesen voltak konzisztensen profitosak, jellemzően saját magukat nem tudták megzabolázni. Persze még kevesebben voltak képesek csak és kizárólag a saját befektetéseikből megélni.

Számomra a tőzsdei kereskedésből megélés nem azt jelenti, hogy abból élek, hogy gombokat nyomogatok, hanem egy olyan általános szemléletet jelent ami elősegíti, hogy a felhalmozott vagyon megfelelő kezelésével kényelmes megélhetést tudjak teremteni. Talán az a kereskedő akinek vannak ingatlanjai bérbe adva, vagy a pénze egy részét alapkezelőnél tartja, esetleg részvényben, vagy befektetési aranyban és ezekből is profitál akkor ő már nem "fulltimetrader"? Vagy ha a teljes munkaidős karrierje elején mások mentorálásával, oktatásával teszi kiegyensúlyozottá a bevételeket? Ugye, hogy nem annyira fekete és fehér a sztori? ;)


Sok különbözőféle történetet hallottam tőzsdei kereskedésből elő emberek szájából, hogy hogyan is jutottak el oda ahova.

Egyszer beszélgettem egy dél-afrikai deviza kereskedővel. Ő is bejárta a szokásos dimbes-dombos tanulási időszakot és a saját pénzét kezelgette. Miután belerakta a saját 10.000 óráját volt lehetősége megtalálni a saját kereskedési stílusát ami igazán feküdt neki, és sikeresen tudta csinálni. Kiegyensúlyozott profitot volt képes termelni amihez már bátran vállalta el gazdagabb emberek vagyonának kezelését, így szépen lassan összeállt a szükséges tőke a függetlenséghez. Az igazán elképesztő, hogy ez a srác kizárólag pinbarokat és engulfing barokat kereskedik le megfelelő árszinteken, arra alkalmas piaci kontextusban. Egyszerű, mint az egyszeregy, hinni sem akartam a fülemnek-szememnek, de a statisztikái mellette vannak.


A szerencse összehozott egy angliai kereskedővel is, ő is a forex piacot gyűrte nagy lelkesedéssel. A beszélgetésünkkor már hét éve foglalkozott kereskedéssel, belőle viszont egy igazi mesterlövész vált. Ő is specialis piaci kontextusban kereskedett le előre jól kiválasztott árszinteket ahol szerinte a piac fordulhat. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy öt pippes stoppokkal kereskedte még a Euro-t is, és saját szememmel láttam egy 40 RRR-es, éles számlás ügyletét. Egy igazi űrlény, de magabiztosan csinálta a dolgot és illett a személyiségéhez a kereskedése. Sajnos a konzisztens és kiváló eredmény ellenére nem volt meg a bátorsága ahhoz, hogy az aktuális állását a kereskedés oltárán feláldozza. Ő azóta sem lett "fulltime", pedig teljesen biztos vagyok benne, hogy egy prop trading firm-nél már összeszedte volna az első millió fontját.


Volt lehetőségem egy pár szót váltani egy amerikai kereskedővel is. Ő az egyetem után határozta el, hogy kereskedő lesz. Fel is vették egy prop trading firm-höz, így ő bizonyos szempontból profi környezetben kupálódott. Ezzel biztosította magának azt, hogy végtelen mennyiségű időt tölthessen a chartok előtt, elit traderektől tanulhasson és a munkahelye biztosított neki a sokkal-sokkal nagyobb tőkét, mint amit ő képest lett volna összerakni magának - még családi segítséggel is. Még így is szüksége volt három évre, hogy a kezdeti elsöprő sikerek utáni veszteség okozta sebek beforrjanak és kiegyensúlyzott teljesítményt tudjon nyújtani. Ő minden instrumentumon játszott ahol csak lehetőséget látott.

Nem volt felhőtlen számára az élet, mert miután teljesitményarányosan kapják a kereskedők egy ilyen helyen a járandóságot, így előfordult, hogy a saját autójában volt kénytelen lakni a kezdeti időszakokban. Tíz év másoknak kereskedés után volt annyi megtakaritása -dollár milliókról van szó-, hogy saját lábra állhasson és anyagi szempontból gondtalan életet élhessen a saját vagyonának kezelésével.


A tanulság nekem mindig az volt ezekből a történetekből, hogy az nyert aki állhatatos volt, aki akkor is ment tovább a meggyőződése után -kellő rugalmassággal-, miután megkapta a sokadik pofonját is.

Tehát megéri energiát fektetni abba, hogy az ember saját magának kezelje a befektetéseit, mert idővel a bankok, alapkezelők által kínált kamatok igazán nevetségesnek tűnnek majd és egyre közelebb kerülhet az anyagi függetlenség felé.


-Simon Goldman-


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el