Függő játszma

2018.01.22

Életem egy jelentősebb részét pszichológiával, emberek, csoportok viselkedésének tanulmányozásával töltöttem. Szép időszak volt, de egyben borzasztó is, mert elég sok mindennel kellett szembesülnöm, amivel addig soha nem találkoztam. A szépségek mellett csúnya játszmákkal, manipuláció hegyekkel, függőségekkel futottam szembe, de ezek mind elősegítették a saját mentális fejlődésemet, így végsősoron megérte.

Nem történt ez másképp azokkal a tőzsdei kereskedőkkel akikkel találkoztam és a csoportokkal, fórumokkal ahol jártam - az analizálás itt sem maradhatott ki. :)


Miután itt közvetlen pénz nyerésről és vesztésről van szó, így nem kell túl sokat kutatni azért, hogy találkozzunk a függéssel, mint problémával. "Normál" esetben mi is történik? Adott a pénz, adott a piac, jön a megfelelő setup, bekötöm és vagy sül, vagy nem - azt feltételezve persze, hogy csak akkor lépünk piacra amikor a statisztika mellettünk van, tehát amikor valószínűleg előnyünk van a piaccal szemben. Az ügyetet feljegyzem, képet csinálok róla, majd tartok egy reviewt és a kör lezárult.


De mit lehet mondani mondjuk arra a kereskedőre, aki egész nap ül a chart előtt és csakis arra vár, hogy végre piacon lehessen. Az sem baj, ha nem egy "A+"-os setup, vagy éppen csak megfelel a feltételeknek... A lényeg, hogy végre rányomhasson a buy/sell gombra és jöjjön az adrenalin. Persze év végén lehet bosszankodni, hogy rosszak a stratégiák, főleg, ha nem is tartjuk be. Klasszikus játékfüggő, akciófüggő.


Vagy mondjuk természetes állapota az embernek, hogy a piacokat éjszaka is kövesse, mert fut egy ügylete, vagy akkor is, ha nem? Felkelni azért éjszaka, hogy megnézze hol is zárt a következő H4-es gyertya, mert mi van, ha akkor sikerül valami setupot elkapni, amivel javul a teljesítmény, jön a profit? Nem függ ez az ember egy kicsit a saját teljesítményétől?


De mi van mondjuk akkor, ha valaki a statisztikáinak a feldolgozásával csinál hasonlót? Átkereskedett nap/hét után még éjszakánként és hétvégenként újra és újra feldolgozza, átdolgozza, megdolgozza a kapott adatokat a kereskedési naplójából, újraelemzi a screenshotokat még öt hat alkalommal a biztonság kedvéért? Nem függ ez az ember a saját maximalizmusától?


A tőzsdei kereskedés egy kemény szakma és igazán igénybe veszi az embert amire kialakul a megfelelő piaci szemlélet, kereskedési stílus, általános ritmus és ennek az eléréséig bizony kell bőven áldozatokat hozni - és ezek megléte után sem tűr nagyon lazítást a dolog.

Ez a szakma értünk van és lehet ezt nyugalommal is végezni. A sikerességet nem magas gyomorfekélyben, vérnyomásban, szívrohamban, agyvérzésben vagy rákban mérik amit a sok stressz, álmatlan éjszaka okozott. ;)


Legvégül pedig még egy kérdés. Miért is választják az emberek ezt a szakmát legtöbbször? Azért, hogy a keresett pénzből szabadok lehessenek. Függetlenek. Erre pedig függéssel válaszolnak. Micsoda paradoxon...


- Simon Goldman-


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el